Freitag, 11. Oktober 2013

9. За германците

Много от нас, които са дошли в Германия, срещат трудности в общуването с германците. Какво и кое е причината за това?
Ще цитирам по памет една фраза от немски
"ако си отишъл в друга държава и очакваш да завариш същата ситуация, както в твоята държава, тогава си един наивник, който си харчи парите да пътува в страни, които не му харесват".

Eстествено е човек да не се чувства комфортно в чужда държава още повече в 3тата икономическа сила в света държава, която е Германия
Животът както го усещам тук всеки ден се основава на един най-старите житейски принцип,
 а той гласи "първо дай, за да ти се даде". Един цитат от един от любимите ми автори, психолози и хипнотисти Orlandо Owen - "Du kannst wirklich in dein Leben nur das anziehen, was Du anziehen kannst. Also wenn Du nicht wirklich geben kannst, dann kannst auch nicht wirklich emfpangen. Du kannst nur das bekommen, was Du wirklich meinst und glaubst es steht Dir zu". В този смисъл в немското общество според моите разбирания, получават тези, които могат, искат и имат да дадат нещо.
Животът в Германия е под часовник и се определя от часовника. Гарантирано си чувал репликата "Wer zu spät kommt, bestraft den das Leben". Точносттга е гарант, че си човек, на който може да се разчита и с който могат да се изградят стабилни и смислени взаимотношения.
Гарант е, че преди да направиш нещо си помислил върху това, което се изисква от тебе, помислил си как да го постигнеш и то в желаното време, място, количество и качество.

Един от недостатъците на немците според мене им е чувството им за критичнеост. Според мене маниера на подлагане на всичко случващо се около тях на критичев анализ, понякога на откровенна негативна критика, може да доведе до такава статичност в личностното развитие на човек, че той да не може да намери обратно пътя към себе си и околните.

Накрая едно уточнение: eстествено всеки човек е идентичен сам по себе си. И ти имаш сигурно морални ценности, история, навици и психика, която те отличава от другите хора около теб. Така, че е неизбежно да не бъдеш приеман от някои хора, а от други да си приет. Някои няма да харесат какво говориш, как се обличаш, как се държиш и всичко свързано с тебе. Обобщено някои хора ще ти кажат да, други - не. Трябва да си окей с двете възможности и да не променяш нищо в тебе, само и само да се харесаш на някой.

В този смисъл

So long
твой приятел

Андреев

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen